Hyppää sisältöön

Vierailijablogi: Ihmisoikeudet ovat nuorisotyön perusta

Ihmisoikeudet nuorisotyössä voi tuntua kaukaiselta asialta. Ihmisoikeuksista löytyy kuitenkin se perusta, jolle rakentaa toisen kunnioitusta ja ymmärrystä, sellaista hyväksyntää, joka kantaa. Tämä jos jokin on nuorisotyön ytimessä.

Suurin osa Helsingin nuorisoasiainkeskuksen henkilökunnasta osallistui Kanuuna-verkoston ja Ihmisoikeusliiton järjestämään ihmisoikeuskoulutukseen viime syksynä ja alkuvuonna 2017.

Ihmisoikeusliiton koulutuksessa käsitelty YK:n ihmisoikeuksien julistus antaa hyvän pohjan keskusteluihin nuorten kanssa, vaikkapa silloin, kun jonkun ihmisen tai ihmisryhmän oikeuksia ollaan kyseenalaistamassa. Maailmankuvaansa rakentava nuori ei välttämättä tarvitse viittauksia julistukseen, mutta sen tunteminen voi auttaa nuorisotyöntekijää muodostamaan nuoren kanssa yhteistä käsitystä kaikille yhteisistä ihmisoikeuksista. Nuorten kanssa toimiessa tärkeää on tukea ajatusta siitä, miksi kaikilla on oikeus elää ja olla sellainen kuin haluaa – tietenkin niissä rajoissa, kun tämä oikeus ei loukkaa muiden vastaavaa oikeutta.

Koulutuspäivissä keskusteltiin paljon ja monella tavalla siitä, miten ihmisoikeudet nuorisotyössä näkyvät; kuinka yhdenvertaisesti nuoret saavat tietoa, voivat osallistua ja myös vaikuttaa toimintaan, jota Helsingissä on tarjolla. Mietittiin muun muassa nettisivujemme ja toimipaikkojemme esteettömyyttä, turvapaikanhakijanuorten kotoutumista, romaninuorten osallistumista sekä viestinnän moni -ja selkokielisyyden tarpeita. Asioiden käsittelyä jatketaan kevään aikana työyhteisöissä nuorisotyön yhdenvertaisuuden ja tasa-arvotilanteen kartoituksella. Koulutus viritti meitä kaikkia näiden asioiden äärelle.

Aina on hyvä todeta, että nuorissa on tulevaisuus. Heitä tukevilla nuorisotyöntekijöillä on keskeinen rooli siinä, että jokaisesta nuoresta ja jokaisen nuoren ihmisoikeuksista pidetään huolta.

Tommi Laitio ja Sini Perho

Tommi Laitio on Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja. Sini Perho on suunnittelija Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksessa.

Lue lisää:

Ihmisoikeuksien puolustajia tarvitaan nyt!

Liity tukijaksi

Jaa tämä artikkeli somessa

Tue ihmisoikeustyötä

Lahjoita

Vaikuta ihmisoikeuksien puolesta ja tue työtämme. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.

Tee lahjoitus