Hyppää sisältöön

Seminaari: Historian vääryydet – Miten valtio voi hyvittää mennyttä?

Ihmisoikeusliiton kevätseminaarin 3.5.2018 aiheena olivat historialliset vääryydet ja valtiollisten hyvitysten mahdollisuudet. Suomen lähihistoria pitää sisällään eri ihmisryhmiin kohdistuneita vääryyksiä kuten pakkosterilisaatiota, oman kielen käytön estämistä ja muuta kaltoinkohtelua. Näiden vääryyksien kohteena ovat olleet erityisesti alkuperäiskansa saamelaiset ja eri vähemmistöt kuten romanit, vammaiset ihmiset ja viittomakieliset.

Suomi esitti 2016 valtiollisen anteeksipyynnön sijaishuollossa aikanaan väärinkohdelluille lapsille. Nyt on aika keskustella historian vääryyksien ja mahdollisten valtiollisten hyvitysten tematiikasta laajemmin. Millaisia eri ryhmien kokemat vääryydet ovat olleet? Mitä mekanismeja valtiolla on hyvittää menneitä vääryyksiä? Miten muissa Pohjoismaissa vääryyksiä on hyvitetty?

Aiheesta olivat keskustelemassa Norjan Helsinki-komitean pääsihteeri Bjørn Engesland, Romaniasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Henna Huttu, Kuurojen Liiton toiminnanjohtaja Markku Jokinen, Suomen Romanifoorumin toiminnanjohtaja Allan Lindberg, sosiaalineuvos Ristenrauna Magga, sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila, professori Helena Ranta, Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio sekä Kehitysvammaliitossa pitkään työskennellyt psykologi Heikki Seppälä.

Tarkempi seminaariohjelma (linkki). Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Kehitysvammaliiton ja Kuurojen liiton kanssa. Twitterissä keskustelua käytiin tunnisteella #historianvääryydet.

Linkit blogiteksteihin:

Katso seminaarin YouTube-tallenteet:

Osa 1:

Osa 2:

 

Ihmisoikeuksien puolustajia tarvitaan nyt!

Liity tukijaksi

Jaa tämä artikkeli somessa

Tue ihmisoikeustyötä

Lahjoita

Vaikuta ihmisoikeuksien puolesta ja tue työtämme. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.

Tee lahjoitus