Ihmisoikeusliiton kevätseminaarin 3.5.2018 aiheena olivat historialliset vääryydet ja valtiollisten hyvitysten mahdollisuudet. Suomen lähihistoria pitää sisällään eri ihmisryhmiin kohdistuneita vääryyksiä kuten pakkosterilisaatiota, oman kielen käytön estämistä ja muuta kaltoinkohtelua. Näiden vääryyksien kohteena ovat olleet erityisesti alkuperäiskansa saamelaiset ja eri vähemmistöt kuten romanit, vammaiset ihmiset ja viittomakieliset.
Suomi esitti 2016 valtiollisen anteeksipyynnön sijaishuollossa aikanaan väärinkohdelluille lapsille. Nyt on aika keskustella historian vääryyksien ja mahdollisten valtiollisten hyvitysten tematiikasta laajemmin. Millaisia eri ryhmien kokemat vääryydet ovat olleet? Mitä mekanismeja valtiolla on hyvittää menneitä vääryyksiä? Miten muissa Pohjoismaissa vääryyksiä on hyvitetty?
Aiheesta olivat keskustelemassa Norjan Helsinki-komitean pääsihteeri
Kuurojen Liiton toiminnanjohtaja Markku Jokinen, Suomen Romanifoorumin toiminnanjohtaja Allan Lindberg, sosiaalineuvos Ristenrauna Magga, sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila, professori Helena Ranta, Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio sekä Kehitysvammaliitossa pitkään työskennellyt psykologi Heikki Seppälä.Tarkempi seminaariohjelma (linkki). Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Kehitysvammaliiton ja Kuurojen liiton kanssa. Twitterissä keskustelua käytiin tunnisteella #historianvääryydet.
Linkit blogiteksteihin:
- Maija Koivisto: Monet haavat ovat vielä auki – Viittomakielisiin kohdistuneet historian vääryydet ovat käsittelemättä ja heijastuvat tähän päivään (3.9.2018)
- Heikki Seppälä: Eristämistä ja syrjintää tieteen valepuvussa (2.5.2018)
- Kaari Mattila: Historialliset vääryydet Suomessa – niiden on tultava päivänvaloon (25.4.2018)
Katso seminaarin YouTube-tallenteet:
Osa 1:
Osa 2: