Hyppää sisältöön

Ihmisoikeudet haltuun urheilussa – ajankohtainen hanke käynnistyy

Urheilu ja ihmisoikeudet liittyvät monella tavalla yhteen. Viime aikoina keskusteluun ovat nousseet esimerkiksi kansainvälisten urheilukisojen valmisteluun liittyvät ihmisoikeusongelmat, seksuaalinen häirintä urheilussa ja syrjintä eri muodoissaan. Ihmisoikeusliiton uusi Ihmisoikeudet haltuun urheilussa –hanke tähtää urheilukentän toimijoiden ihmisoikeusosaamisen lisäämiseen.  

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama pilottihanke toteutetaan yhteistyössä urheilukentän ja kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kanssa, mukana ovat Olympiakomitea, SUEK, Vammaisurheilu ja Paralympiakomitea, lajiliitoista muun muassa SUL ja Palloliitto sekä muun muassa Seta ja Monaliiku ja muita kansalaisyhteiskunnan toimijoita.

”Urheilu on tärkeä yhteiskunnallinen voima ja voi parhaimmillaan edistää osaltaan ihmisoikeuksia. Urheilutoimijat ovat pyytäneet tukea osaamisensa lisäämiseksi. Tähän pyyntöön vastaamme mielellämme”, sanoo Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila.

Urheilun parissa niin Suomessa kuin muualla on tehty tärkeää työtä esimerkiksi sukupuolten tasa-arvoon, rasismin vastustamiseen ja yhdenvertaisuuteen liittyen. Ihmisoikeusliiton hankkeessa vahvistetaan ymmärrystä ihmisoikeuksien kokonaisuudesta. Mitä ihmisoikeudet ovat ja mitä ne eivät ole? Missä kohdissa urheilun toimijat voivat vaikuttaa toiminnallaan joko heikentäen tai vahvistaen ihmisoikeuksien toteutumista?

Ihmisoikeusliitossa hankkeen asiantuntijana aloittaa 1.2.2020 Mina Mojtahedi, jolla on mittava kokemus urheilun ja ihmisoikeuksien parissa. Mojtahedi on väitellyt Illinoisin yliopistosta ja työskennellyt muun muassa Kynnys ry:ssä ja Punaisella Ristillä. Mojtahedi on voittanut useita mestaruuksia erityisesti pyörätuolikoripallossa ja hän oli mukana voittamassa MM-pronssia Suomen pyörätuolicurling-maajoukkueessa vuonna 2015.

Ihmisoikeusliitto on ihmisoikeuskoulutuksen uranuurtaja Suomessa. Parhaillaan järjestö kouluttaa laajasti muun muassa kunnallisia nuorisotyöntekijöitä ihmisoikeuksista.

Ihmisoikeudet haltuun urheilussa –hankkeesta ja aiheeseen liittyvistä kysymyksistä viestitään Ihmisoikeusliiton eri viestintäkanavissa ensi vuoden alusta lähtien.

Ihmisoikeuksien puolustajia tarvitaan nyt!

Liity tukijaksi

Jaa tämä artikkeli somessa

Tue ihmisoikeustyötä

Lahjoita

Vaikuta ihmisoikeuksien puolesta ja tue työtämme. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.

Tee lahjoitus