Hyppää sisältöön

Yli 18 000 vaatii hallitusta turvaamaan oikeuden riittävään toimeentuloon – Ihmisoikeusliitto luovutti vetoomuksen hallitukselle

Ihmisoikeusliitto vetoaa hallitukseen, että se turvaa jokaiselle oikeuden riittävään toimeentuloon. Yhteensä 18 060 ihmisen allekirjoittama vetoomus luovutettiin tänään sosiaaliturvaministerin valtiosihteerille Laura Rissaselle. Rissanen otti vetoomuksen vastaan ministeri Sanni Grahn-Laasosen puolesta. Vetoomus toimitettiin myös valtiovarainministeriöön.

Ihmisoikeusliitto on huolissaan siitä, että sosiaaliturvaan esitetyt heikennykset kohdistuvat yhteiskunnan köyhimpiin ihmisiin kuten pienituloisiin lapsiperheisiin, vaikeasti työllistyviin ihmisiin sekä nuoriin.

Sosiaaliturva ja riittävä toimeentulo ovat jokaiselle kuuluvia ihmisoikeuksia. Näiden turvaamiseen Suomi on sitoutunut ihmisoikeussopimuksissa ja perustuslaissa.

“Köyhimpien ihmisten oikeudet on vihdoin otettava vakavasti. Kyse ei ole vain talouspoliittisista valinnoista vaan hallituksen perustuslakiin kirjatusta velvoitteesta edistää ihmisoikeuksien toteutumista”, sanoo Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila

Suomi on saanut toistuvasti moitteita kansainvälisten ihmisoikeussopimusten toimeenpanoa valvovilta tahoilta sosiaaliturvan liian alhaisesta tasosta.

Hallituksen tavoite tasapainottaa julkista taloutta ei heikennä ihmisoikeussopimusten velvoittavuutta. Hallituksen on etsittävä vaihtoehtoja leikkauksille, joiden toteutuminen heikentäisi kohtuuttomasti kaikkein pienituloisimpien asemaa. 

“Hallituksen täytyy varmistaa, etteivät leikkaukset heikennä suhteettomasti niiden ihmisten oikeuksia, jotka ovat jo nyt heikoimmassa asemassa”, muistuttaa taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien työn päällikkö Heli Markkula Ihmisoikeusliitosta. 

Ihmisten huoli näkyy siinä, miten nopeasti vetoomus keräsi allekirjoituksia. Vetoomusta luovuttamassa oli myös Ihmisoikeusliiton Riittävä toimeentulo -vaikuttajaryhmän jäsen Marja Eronen. “On järkyttävää, että hallitus on käymässä kaikkein köyhimpien ennestään tyhjällä kukkarolla. Muita säästökohteita on löydettävä”, vaikuttajaryhmän jäsen Marja Eronen painottaa.  

Ihmisoikeusliiton vetoomuksessa 18 060 ihmistä vaatii, että hallitus takaa jokaiselle oikeuden toimeentuloon, joka turvaa ihmisarvoisen elämän.

Linkki Ihmisoikeusliiton vetoomukseen: Jokaisella on oikeus riittävään toimeentuloon.

Sosiaaliturva ihmisoikeutena -esite (saavutettava pdf)

Lisätietoja:

  • Heli Markkula, taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien työn päällikkö, p. 044 7389120
  • Anna Salmivaara, taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien asiantuntija, p. 044 4919422

Me otamme köyhimpien ihmisten oikeudet vakavasti!

Sinä voit puolustaa kanssamme jokaisen oikeutta riittävään toimeentuloon. > Tue työtämme täällä!

Ihmisoikeuksien puolustajia tarvitaan nyt!

Liity tukijaksi

Jaa tämä artikkeli somessa

Tue ihmisoikeustyötä

Lahjoita

Vaikuta ihmisoikeuksien puolesta ja tue työtämme. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.

Tee lahjoitus