Hyppää sisältöön

Lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista

Ihmisoikeusliitto on jättänyt 30.10.2023 lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun asetuksen muuttamisesta.

Asetusluonnoksessa ehdotetaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen yleistä korottamista vuoden 2024 alusta noin 10 prosentilla, minkä lisäksi tiettyihin maksuihin kohdistuisi toinen 10 prosentin korotus.

Ihmisoikeusliitto ei kannata asiakasmaksujen korottamista. Haluamme muistuttaa, että hallituksella on perustuslaista ja kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista nouseva velvoite edistää oikeutta terveyteen ja sen yhdenvertaista toteutumista. Pienituloisten ihmisten tosiasiallinen pääsy terveyspalveluihin on turvattava.

Asiakasmaksut ovat Suomessa jo ennestään korkeat verrattuna Pohjoismaihin ja moniin Euroopan maihin. Pääsy terveyspalveluihin ei toteudu yhdenvertaisella tavalla. Esitetty muutos heikentäisi pienituloisimpien asemaa entisestään.

  • Asiakasmaksujen korottamisen sijaan hallituksen tulisi tehostaa ja laajentaa hyvinvointialueiden velvoitetta huojentaa ja alentaa asiakasmaksuja.
  • Pienituloisten toimeentuloon vaikuttavien lakimuutosten yhteisvaikutukset on arvioitava.

Lue Ihmisoikeusliiton lausunto kokonaisuudessaan täältä (PDF).

Ihmisoikeuksien puolustajia tarvitaan nyt!

Liity tukijaksi

Jaa tämä artikkeli somessa

Tue ihmisoikeustyötä

Lahjoita

Vaikuta ihmisoikeuksien puolesta ja tue työtämme. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.

Tee lahjoitus