Kehitysvammaisten Special Olympics -maailmankisat pidetään Berliinissä 17.–25. kesäkuuta 2023.
Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua -kampanja on julkaissut kisojen alla kannustusvideon, jolla esiintyy neljä kisoihin matkaavaa Suomen joukkueen urheilijaa: voimistelija Saga Hänninen, koripalloilija Nasra Osman, tennispelaaja Tommi Tyynilä ja uimari Tatu Kantonen.
Video on toteutettu yhdessä Paralympiakomitean ja Special Olympics Finlandin kanssa.
”Videon avulla haluamme osoittaa tukea upeille kehitysvammaisille urheilijoille, jotka saavat usein urheilussa liian vähän näkyvyyttä ja arvostusta”, kertoo Ihmisoikeusliiton kampanja-asiantuntija Tommy Lindgren.
Liity sinäkin Special Olympics -urheilijoiden kannustusjoukkoihin: Tue kehitysvammaisten ihmisten oikeuksia ja yhdenvertaista kohtelua urheilussa jakamalla videota!
Ihmisoikeusliitto kiittää tuotantoyhtiö Yellow Film & TV:tä tuesta ja videon mahdollistamisesta sekä Yleisradiota & Yle Urheilua avusta videon tuotannossa.
Urheilun vastuutahojen tulee edistää kehitysvammaisten ihmisten yhdenvertaisuutta urheilussa
Kehitysvammaisten ihmisten yhdenvertainen osallistuminen urheiluun ei toteudu täysimääräisesti. Syrjinnän ja häirinnän lisäksi ongelmia ovat muun muassa saavutettavan tiedon puute harrastusmahdollisuuksista sekä kuljetuspalveluihin liittyvät haasteet ja harrastusten korkea hinta.
Urheilun vastuutahojen tehtävänä on edistää urheilijoiden oikeutta valita, missä, kenen kanssa ja miten liikkua. Lajiliitoilla ja seuroilla on myös vastuu varmistaa, että kehitysvammaisten ihmisten oikeus osallistua urheiluun ilman pelkoa syrjinnästä tai häirinnästä toteutuu.
Seurojen tulee edistää aktiivisesti kehitysvammaisten urheilijoiden asemaa tarjoamalla erilaisia vaihtoehtoja osallistua toimintaan. Monet urheiluseurat ja -liitot ovat jo vahvistaneet kehitysvammaisten ihmisten osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla erilaisia vaihtoehtoja harrastaa. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi harrastamista kaikille avoimessa toiminnassa, ei ainoastaan vammaisille ihmisille tarkoitetuissa ryhmissä. Keskeistä on ihmisen vapaus valita itse osallistumismuotonsa.
Unified-toiminta on yksi esimerkki kehityksestä, jonka tavoitteena on kehitysvammaisten ihmisten osallistaminen entistä vahvemmin osaksi urheiluyhteisöä. Siinä samassa joukkueessa pelaavat kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat partneripelaajat.
Työtä täytyy jatkaa systemaattisesti. Vammaiset ihmiset on nähtävä ennen kaikkea aktiivisina toimijoina, joiden paikka on paitsi urheilijoina myös valmentajina tai lajiliiton johdossa.
Lue lisää vammaisten ihmisten oikeuksista urheilussa: https://alarikourheilua.fi/vammaisilla-henkiloilla-ei-ole-yhdenvertaista-mahdollisuutta-urheilla/
Lisätietoja:
- ihmisoikeuksien asiantuntija Samuel Bashmakov, p. 044 7420412
- kampanja-asiantuntija Tommy Lindgren, p. 044 7420409
Työ vammaisten ihmisten oikeuksien puolesta jatkuu – tule mukaan!
Urheilu on rikki, jos vammaisilla ihmisillä ei ole yhdenvertaista mahdollisuutta urheilla. Ihmisoikeusliitto työtä vammaisten ihmisten oikeuksien puolesta – myös urheilussa! > Liity mukaan tekemään muutosta!