Hyppää sisältöön

Lausunto: YK:n kansalaisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien sopimuksen täytäntöönpano Suomessa

Ihmisoikeusliitto lausui YK:n ihmisoikeuskomitealle kansalais- ja poliittisten oikeuksien sopimuksen (KP-sopimuksen) toimeenpanosta Suomessa.

Suomi antoi maaliskuussa 2023 komitealle väliraportin siitä, miten komitean Suomelle vuonna 2021 antamat, nopeutettuun seurantaan asetetut suositukset on pantu täytäntöön.

Komitean Suomelle antamat suositukset koskivat vihapuhetta ja viharikoksia, sukupuolistunutta väkivaltaa ja alkuperäiskansa saamelaisten oikeuksia.

Ihmisoikeusliitto nostaa esiin Petteri Orpon hallitusohjelman vaikutukset niihin toimiin, joita Suomi ennen hallituksen vaihtumista antamassaan väliraportissa kuvaa.

Ihmisoikeusliitto suosittelee, että hallitus

  • laatii viipymättä uuden rasisminvastaisen toimintaohjelman, joka rakentuu pitkäjänteisen antirasistisen työn pohjalle, ja jolle osoitetaan riittävät resurssit
  • varmistaa, että poliisi ja muut viranomaiset saavat säännöllisesti koulutusta viharikoksista, yhdenvertaisuudesta ja ihmisoikeuksista
  • kriminalisoi pakkoavioliitot
  • uudistaa saamelaiskäräjälain
  • ratifioi alkuperäiskansojen oikeuksia koskevan ILO 169 -sopimuksen
  • toteuttaa alkuperäiskansa saamelaisten kielelliset ja kulttuuriset oikeudet niin saamelaisalueella kuin sen ulkopuolellakin.

Lue lausunto kokonaisuudessaan täältä (PDF englanniksi).

Ihmisoikeuksien puolustajia tarvitaan nyt!

Liity tukijaksi

Jaa tämä artikkeli somessa

Tue ihmisoikeustyötä

Lahjoita

Vaikuta ihmisoikeuksien puolesta ja tue työtämme. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.

Tee lahjoitus