Hyppää sisältöön

Väkivallan torjuntaan riittävästi rahoitusta

Mielipidekirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 13.8.2015:

Väkivallan torjuntaan riittävästi rahoitusta

Istanbulin sopimus, jota HS:n pääkirjoitus (11.8) käsitteli, on juuri niin merkittävä ja historiallinen ihmisoikeussopimus millaiseksi se tekstissä kuvataan. Laajassa sopimuksessa otetaan huomioon syrjinnän vaikutukset eri ihmisryhmiin, muun muassa etnisiin vähemmistöihin ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Sopimus huomioi siten kaikki sukupuolet ja kaikki väkivallan osapuolet, mutta sen tavoitteena on parantaa erityisesti naisuhrien asemaa. Sekä Amnesty että Ihmisoikeusliitto toimivat laajasti ihmisoikeuksien edistämiseksi. Molemmissa järjestöissä naisiin kohdistuvan väkivallan torjuminen on yksi Suomen toiminnan painopisteistä.

Pääkirjoituksessa väitettiin, että sopimuksen ratifiointi olisi jumiutunut osapuolten erimielisyyteen lainsäädännön sukupuolierityisyydestä.  Tämä ei pidä paikkaansa. Amnestyn Suomen osasto oli mukana ulkoministeriön kokoamassa, sopimuksen toimeenpanosuunnitelmaa valmistelleessa nk. ratifiointityöryhmässä. Mukana oli valtiollisten toimijoiden lisäksi lukuisia muita kansalaisjärjestöjä ja tutkijoita. Työryhmän työskentely oli kivuliasta ja lopulliseen esitykseen jätettiin poikkeuksellisen monta eriävää mielipidettä. Niitä yhdisti yksi vaatimus: Istanbulin sopimusta ei voida toimeenpanna ilman, että toimeenpanoon varataan riittävästi rahaa.

Pääkirjoituksessa vaadittiin lisää turvakoteja. Tällä hetkellä on todennäköistä, että turvakoteja joudutaan sulkemaan valtion rahoituksen riittämättömyyden takia. Yksin turvakodit eivät väkivaltaa vähennä, tukea on saatava jo paljon aiemmin. Ilman merkittävää lisärahoitusta väkivallan uhrien tukijapalvelut eivät lisäänny. Uhrien auttamisen lisäksi on panostettava väkivallan ennaltaehkäisyyn. Tämä koskee kaikkia väkivallan muotoja, myös sopimuksessa erikseen mainittua tyttöjen sukuelinten silpomista ja ns. kunniaan liittyvää väkivaltaa.

Suomessa alle 15-vuotiaana väkivaltaa kokeneiden tyttöjen osuus on Euroopan korkein. Sitä vanhemmista suomalaisnaisista fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa on kokenut 47 prosenttia. (Euroopan perusoikeusvirasto 2014). Euroopan tasa-arvoinstituutin tutkimuksen mukaan naisiin kohdistuvan väkivallan aiheuttamat kustannukset ovat Suomessa miljardiluokkaa.

Aikooko hallitus ohjata Istanbulin sopimuksen toimeenpanoon riittävästi rahaa, vai jatkaako se linjaa, jossa tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kauhistellaan julkisuudessa, mutta vähätellään budjettiriihessä?

Pia Puu Oksanen
Sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija
Amnesty International Suomen osasto

Johanna Latvala
Projektipäällikkö
Ihmisoikeusliitto

Ihmisoikeuksien puolustajia tarvitaan nyt!

Liity tukijaksi

Jaa tämä artikkeli somessa

Tue ihmisoikeustyötä

Lahjoita

Vaikuta ihmisoikeuksien puolesta ja tue työtämme. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.

Tee lahjoitus