Ihmisoikeusliitto on asiantuntijajärjestö, joka keskittyy ihmisoikeuksien edistämiseen Suomessa. Seuraamme ihmisoikeustilannetta, vaikutamme ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta ja tuomme päivänvaloon ihmisoikeusongelmia Suomessa. Toimintamme lähtökohtana ovat YK:n ihmisoikeusjulistus ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset sekä Suomen perustuslain turvaamat perusoikeudet.
Ihmisoikeusliiton ruotsinkielinen nimi on Förbundet för mänskliga rättigheter ja yhdistyksestä käytetään englanninkielistä nimeä Finnish League for Human Rights. Ihmisoikeusliitto on inarinsaameksi Olmoošvuoigâdvuotâlitto, koltansaameksi Ooumažvuõiggâdvuõttlett ja pohjoissaameksi Olmmošvuoigatvuođalihttu.
Visio: Suomi, jossa kaikkien perus- ja ihmisoikeudet toteutuvat
Teemme pitkäjänteistä ihmisoikeustyötä, sillä ihmisoikeuksien edistyminen on usein hidasta. Ihmisoikeudet eivät toteudu itsestään, niitä pitää puolustaa joka päivä.
- Vaikutamme lainsäädäntöön, viranomaisiin ja päättäjiin ihmisoikeuksien toteutumiseksi Suomessa.
- Koulutamme eri alojen ammattilaisia, viranomaisia ja opiskelijoita ihmisoikeuksista.
- Kampanjoimme ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta.
Ihmisoikeusliitto on perustettu vuonna 1979 ja se on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton järjestö.
Ihmisoikeusliitolla on noin 1100 henkilöjäsentä sekä 16 kannatusjäsenyhteisöä: Demla ry, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry, Kynnys ry, LAB-ammattikorkeakoulun Opiskelijakunta KOE, Näkövammaisten liitto ry, Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAMO, Seta ry, Suoma sámiid guovddášsearvi SSG – Suomen saamelaisten keskusjärjestö ry, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKI, Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU, Suomen Setlementtiliitto ry, Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL, Työttömien Keskusjärjestö ry, Uskontojen uhrien tuki ry ja Väestöliitto ry.
Ihmisoikeusliitto on kansainvälisen ihmisoikeusjärjestöjen kattojärjestön FIDH:n jäsenjärjestö Suomessa. Vuonna 1922 perustettu FIDH (International Federation for Human Rights) on maailman vanhin ihmisoikeuksiin keskittyvä järjestö. Sillä on 192 jäsenjärjestöä 112 maailman maassa.
Jäsenten ja yksityisten lahjoittajien lisäksi Ihmisoikeusliiton toimintaa rahoittavat muun muassa oikeusministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, ulkoministeriö sekä STEA.
Tutustu sääntöihimme, vuoden 2023 vuosikertomukseemme ja strategiaamme vuosille 2022-2025.
Hallitus vuonna 2025
Puheenjohtajisto
Ulkar Aghayeva, puheenjohtaja
Annastiina Ali-Lekkala, varapuheenjohtaja
Patrik Metsätähti, varapuheenjohtaja
Hallituksen jäsenet
Aleksi Pahkala
Virpi Ruokolampi
Johanna Siik
Milka Sormunen
Aki Tetri
Amu Urhonen
Elina Vuola
Ihmisoikeusasia on tullut jäädäkseen. Se tulee pysymään ykkösluokan kysymyksenä.
Tapio Varis, Ihmisoikeusliiton ensimmäinen puheenjohtaja 13.6.1979