Hyppää sisältöön

Uusi vaikuttajaryhmä edistää köyhimpien ihmisten oikeuksia Suomessa

Ihmisoikeusliitto on perustanut Riittävä toimeentulo -vaikuttajaryhmän. Mukana on ihmisiä, joita köyhyys ja arki niukoilla tuloilla ovat koskettaneet henkilökohtaisesti. Ryhmän tavoitteena on edistää köyhimpien ihmisten oikeutta riittävään toimeentuloon sekä vahvistaa heidän mahdollisuuttaan vaikuttaa päätöksentekoon.

Oikeus sosiaaliturvaan ja riittävään elintasoon ovat ihmisoikeuksia, jotka turvataan kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa ja Suomen perustuslaissa. Perusturvan taso ei kuitenkaan nykyisellään takaa näiden oikeuksien toteutumista Suomessa.

Ihmisoikeusliitto on työskennellyt jo vuosia taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten (TSS) oikeuksien edistämiseksi Suomessa. TSS-oikeuksilla tarkoitetaan ihmisarvoisen elämän edellyttämiä perustavanlaatuisia sosiaalisia ja taloudellisia olosuhteita. Niihin lukeutuvat muun muassa oikeus sosiaaliturvaan, terveydenhuoltoon ja koulutukseen, sekä työoikeudet.

Suomen tulee turvata riittävä perusturvan taso ja yhteiskuntaan osallistumisen edellytykset kaikille.

Riittävä toimeentulo -vaikuttajaryhmä tulee vaikuttamaan köyhimpien ihmisten oikeuksien edistämiseksi ja on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Noin 25 hengen ryhmä on osa Ihmisoikeusliiton Köyhyys ja ihmisoikeudet -hanketta.

Vaikuttajaryhmäläiset haluavat vaikuttaa ja tuoda köyhyyden kokeneiden äänen kuuluviin

Köyhyys ja köyhyyden kokemukset jäävät Suomessa usein näkymättömäksi, eikä köyhyyttä kokeneiden ihmisten ääni kuulu poliittisessa päätöksenteossa. Riittävä toimeentulo -vaikuttajaryhmä vastaa tähän tarpeeseen. Ryhmää koordinoi Ihmisoikeusliiton taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien työn tiimi.

− Köyhyyttä ei tunnisteta Suomessa vielä tarpeeksi ja vähävaraisten ihmisten ääni jää usein kuulematta. Siksi on tärkeää, että me pidämme tästä ääntä, tuoreen vaikuttajaryhmän jäsen Vuokko Karvinen sanoo.

Vaikuttajaryhmä keskittyy edistämään oikeutta riittävään toimeentuloon erityisesti meneillään olevassa sosiaaliturvauudistuksessa. Toiminnan tarkempia tavoitteita kirkastetaan yhdessä ryhmäläisten omien kokemusten pohjalta. Tapaamisissa ryhmä perehtyy muun muassa ihmisoikeusongelmiin ja -rakenteisiin sekä eri vaikuttamisen tapoihin.

− Minusta on surullista, että tällainen ryhmä tarvitaan. Se kertoo omalta osaltaan siitä, että vähävaraisten edunvalvonta, neuvonta, taloudellinen tuki ovat riittämättömiä, vaikuttajaryhmään kuuluva Helmi Heiskanen tuo esille.

Erilaiset köyhyyden kokemukset yhdistävät

Ryhmä kokoontui ensimmäisen kerran maaliskuun lopussa Helsingin Hakaniemessä. Sen jäsenillä on paljon arvokasta kokemusta siitä, mitä käytännössä tarkoittaa, ettei oikeus riittävään toimeentuloon toteudu. Työttömyyden lisäksi osa ryhmäläisistä on kokenut pitkäaikaissairauden musertavat vaikutukset. Joillekin köyhyys on ollut ylisukupolvinen kokemus. Ryhmäläisillä on monenlaisia kokemuksia sosiaaliturvajärjestelmän monimutkaisuudesta ja erityisesti toimeentulotuen ennakoimattomuudesta.

Ensimmäisessä tapaamisessa ryhmän jäsenet toivoivat toiminnalta vaikuttamisen keinojen lisäksi mielenkiintoisia keskustelua ja yhteistä vaikuttamista päätöksentekoon. Ryhmässä on paljon intoa ja osaamista muutoksen aikaansaamiseksi ja köyhimpien ihmisten oikeuksien edistämiseksi Suomessa.

− Eriarvoisuutta ei pidä kasvattaa Suomessa. Tuloerojen kasvu johtaa ihmisten vieraantumiseen toisistaan. Nyt vähävaraisten arkea ei tunnisteta, vaan pientuloinen ihminen muuttuu helposti näkymättömäksi ja joutuu syrjäytetyksi yhteiskunnasta. Vaikuttajaryhmämme antaa juuri sopivan kanavan pureutua eriarvoisuus- ja ihmisoikeuskysymyksiin, ryhmän jäseniin kuuluva Mihail Seppälä summaa.

Vaikuttajaryhmän toiminta on osa Ihmisoikeusliiton STEA:n avustuksella toteuttamaa Köyhyys ja ihmisoikeudet -hanketta (2021-2024). Yhteistyökumppaneita hankkeessa ovat EAPN-FIN – Suomen köyhyyden vastainen verkosto, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Suomen Setlementtiliitto ja Vailla vakinaista asuntoa ry – VVA ry.

Ihmisoikeuksien puolustajia tarvitaan nyt!

Liity tukijaksi

Jaa tämä artikkeli somessa

Tue ihmisoikeustyötä

Lahjoita

Vaikuta ihmisoikeuksien puolesta ja tue työtämme. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.

Tee lahjoitus