Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua -kampanja herätteli kaikkia urheilun ystäviä entistä parempaan urheilumaailmaan, jossa jokainen voisi urheilla turvallisesti ja omana itsenään. Kampanjan pääviestille ”Ihmisoikeudet kuuluvat urheilun ytimeen” oli selkeästi tilausta. Kampanja tulee näkymään ja kuulumaan monin tavoin myös vuonna 2022.
Kansainvälisestikin ainutlaatuinen kampanja nosti esiin ensimmäistä kertaa Suomessa laajasti urheilun ihmisoikeusteemoja kuten: lapsen oikeudet, rasismi, sukupuolten tasa-arvo, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, vammaisten ihmisten oikeudet, häirintä ja väkivalta sekä urheilijoiden sananvapaus.
Kampanjan starttasi 22.11.2021 Urheilumuseolla – ja sen myötä tehtiin historiaa. Kampanjan tukijoiksi on ilmoittautunut tähän mennessä 56 urheilujärjestöä tai lajiliittoa, yli 150 suomalaista urheiluseuraa sekä 37 kansalaisjärjestöä. Tuskin on koskaan aiemmin suomalaisessa urheilussa puhuttu yhtä laajasti ja moniäänisesti ihmisoikeuksista.
Kampanja valtasi sosiaalisen median ja esiteltiin Urheilugaalassa
Kampanja näkyi laajasti sosiaalisessa mediassa. Aihetunniste #ÄläRikoUrheilua oli Suomen suosituimpien tunnisteiden joukossa Twitterissä. Instagramissa kampanjamateriaaleja jakoivat yksittäiset ihmiset, järjestöt ja seurat. Pelkästään Ihmisoikeusliiton omat sosiaalisen median kanavat tavoittivat satojatuhansia ihmisiä. Perinteisen median kautta tavoitimme miljoonat suomalaiset, kun kampanjasta juttuja tekivät mm. Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet, Aamulehti, Ylen aamu sekä MTV3.
Näkyvyys huipentui vuosittaiseen Urheilugaalaan, jossa kampanja ja sen ydinviestit olivat näyttävästi esillä suorassa tv-lähetyksessä. Shawn Huff, Amanda Kotaja ja Senni Salminen vaativat vahvoissa puheenvuoroissaan urheilun vastuutahoilta todellisia tekoja ihmisoikeuksien turvaamiseksi. ”Älä riko urheilua -kampanja on yksi vuoden merkittävimmistä urheiluteoista”, gaalassa sanottiin.
Kampanjan keulakuvina on kahdeksan rohkeaa urheilijaa: Shawn Huff, Kiira Korpi, Amanda Kotaja, Awak Kuier, Aapeli Räsänen, Senni Salminen, Tim Sparv ja Linda Sällström. He näyttävät, että urheilijat haluavat ottaa kantaa ihmisoikeuksien puolesta. Vastuu ihmisoikeuksien turvaamisesta on kuitenkin urheilun päättäjillä. Urheilun vastuutahoilla on velvollisuus turvata ihmisoikeudet Suomessa: kaikille urheilun ja liikunnan arjessa.
Urheilun ihmisoikeustyö jatkuu vuonna 2022
Laaja joukko kansalaisyhteiskunnan ja urheilun toimijoita on halunnut tukea Älä riko urheilua -kampanjan tavoitteita. Vahva viesti ihmisoikeuksien kuulumisesta urheilun ytimeen on tavoittanut suuren joukon suomalaisia ja kannustanut urheilumaailmaa kohti todellista muutosta. Kiitos kaikille kampanjaa tukeneille!
Kampanja ja vaikuttamistyö ihmisoikeuksien vahvistamiseksi urheilussa jatkuvat monin tavoin myös vuonna 2022. Ihmisoikeusliitto jatkaa ihmisoikeuskoulutusta urheilun toimijoille ja päivittää tietoa urheilun ihmisoikeuskysymyksistä kampanjan nettisivuille älärikourheilua.fi. Lisäksi kampanja tulee näkymään eri tapahtumissa, joissa kampanjan viestiä tehdään näkyväksi urheilun ja liikunnan arjessa. Nyt on aika muutokselle!
Kampanjan nettisivut: älärikourheilua.fi
Lisätietoja: Kampanjasuunnittelija Tommy Lindgren, tommy.lindgren@ihmisoikeusliitto.fi