Hyppää sisältöön

Urheilua ei pitäisi käyttää transihmisten oikeuksien polkemiseen

Transfobia verhotaan usein urheilun pelastamiseksi. Urheilua käytetään disinformaation ja perättömien uhkakuvien levittämiseen, kirjoittavat Ihmisoikeusliiton asiantuntija Samuel Bashmakov ja Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo Helsingin Sanomien Vieraskynässä 25.6.2025.

Ihmisoikeuksia ja demokratiaa vastaan kohdistuu vakavia uhkia ympäri maailmaa. Tämä vihamielisyys on osa laajempaa yhteiskunnallista liikehdintää, jonka yhtenä tavoitteena on systemaattisesti murentaa esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

Niin sanottu anti-gender-liike käyttää urheilua transihmisten oikeuksien polkemiseen. Syrjintää ruokitaan disinformaatiolla ja transihmisiä demonisoivilla perättömillä uhkakuvilla.

Asia on saanut kohtuuttomat mittasuhteet, sillä transihmisten osuus kaikista huippu-urheilijoista on marginaalinen. Esimerkiksi Englannin jalkapalloliitto FA on ilmoittanut sulkevansa transnaiset ulos naisten sarjoista, vaikka liiton omien tietojen mukaan naisten ammattilaissarjoissa ei pelaa yhtään transnaista ja liiton miljoonista jäsenistä vain 20 on transnaisia.

Transfobia verhotaan usein naisten urheilun pelastamiseksi. Jos tämä olisi toiminnan todellinen motiivi, transnaisten kilpailuista ulossulkemista vaativien luulisi vaativan yhtä äänekkäästi esimerkiksi lisää resursseja naisten urheiluun tai toimia seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi.

Transvastainen liike on saanut tuekseen autoritäärisiä valtioita sekä useita vaikutusvaltaisia toimijoita. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on yksi heistä. Yhdysvalloissa joidenkin lajien transurheilijat ovat joutuneet massiivisen häirinnän ja vihapuheen kohteeksi, ja Yhdysvallat on liittovaltion tasolla kieltämässä transnaisten osallistumisen naisten sarjoihin. Pennsylvanian yliopiston saama liittovaltion rahoitus jäädytettiin, koska yliopisto salli transurheilijoiden osallistumisen kilpailuihin. Tällaiset rakenteelliset toimet lisäävät tutkitusti sukupuolivähemmistöihin kohdistuvaa väkivaltaa tai sen uhkaa.

Urheilu on voimakas poliittinen työkalu, ja siksi se voi olla tehokas alusta myös transfobialle ja muulle ihmisoikeuksien kyseenalaistamiselle.

Heikko ihmisoikeusosaaminen tai tietämättömyys seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvista hyökkäyksistä johtaa helposti siihen, että urheiluvaikuttajat ja -päättäjät tekevät ihmisoikeuksien vastaisia linjauksia ja ratkaisuja. Kun suuri osa kansasta seuraa urheilua kiinnostuneena, virheellisen ja vaarallisen viestin leviämisen riski on suuri.

Suomessakin lajiliitot ja kattojärjestöt pohtivat ratkaisujaan transihmisten osallistumisesta erityisesti naisten sarjoihin. On varottava, etteivät päätökset vahvista edes tahattomasti ihmisoikeuksien vastaisia tavoitteita. Ratkaisujen tulee olla ihmisoikeusperustaisia ja pohjata tietoon. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolainsäädännön tuntemus on tärkeää.

Onneksi Suomen olympiakomitea ja osa lajiliitoista ovat jo vahvistaneet tietopohjaansa muun muassa tekemällä yhteistyötä transjärjestöjen ja tasa-arvovaltuutetun kanssa. Tätä työtä on syytä jatkaa järjestelmällisesti kaikissa lajeissa.

Kysymys ei ole vain siitä, mitä huippu-urheilussa tapahtuu. Lajiliittojen päätökset heijastuvat suoraan ruohonjuuritasolle, urheilun harrastajiin ja kuntoilijoihin. Kyse on myös heidän itsemääräämisoikeudestaan ja turvallisuudestaan, yhdenvertaisesta mahdollisuudesta osallistua urheiluharrastuksiin.

Nykyisessä ilmapiirissä jostain urheilulajista kiinnostunut transihminen voi epäillä, onko hänelle lainkaan tilaa lajin parissa. Tutkimuksista tiedetään, että sukupuolivähemmistöt kohtaavat liikunnan parissa syrjintää ja häirintää, kuten sukupuoli-identiteetin kyseenalaistamista ja ulossulkemista. Osallistumismahdollisuuksia rajaavat myös esimerkiksi vain naisille tai miehille tarkoitetut tilat, joukkueet ja sarjat.

Urheilussa on valtavasti voimaa, ja urheilumaailman toimijat voivat halutessaan olla ihmisoikeuksien edelläkävijöitä. Se vaatii kuitenkin aktiivisia toimia transihmisten oikeuksien turvaamiseksi ja kaikkien osallistamiseksi urheiluperheeseen.

Samuel Bashmakov ja Kerttu Tarjamo

Samuel Bashmakov on asiantuntija Ihmisoikeusliitossa. Kerttu Tarjamo on Setan pääsihteeri.

Ihmisoikeuksien puolustajia tarvitaan nyt!

Liity tukijaksi

Jaa tämä artikkeli somessa

Tue ihmisoikeustyötä

Lahjoita

Vaikuta ihmisoikeuksien puolesta ja tue työtämme. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.

Tee lahjoitus