Hyppää sisältöön

Tiedote: Ihmisoikeusliitolta vetoomus rasismista vapaista kuntavaaleista

Ihmisoikeusliitto vetoaa puolueisiin, että kevään kuntavaalit käytäisiin ilman rasistisia kirjoituksia, ilmaisuja tai muuta rasistista toimintaa. Ihmisoikeusliiton vetoomus rasismista vapaista kuntavaaleista julkaistiin tänään.

”Poliitikoilla on erityinen vastuu toiminnastaan. Kuntavaaliehdokkaat ovat paikallisia mielipidevaikuttajia. He voivat vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin ja ihmisten asenteisiin,” muistuttaa Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila.

Kaikki nykyiset eduskuntapuolueet ovat allekirjoittaneet Euroopan poliittisten puolueiden rasisminvastaisen peruskirjan jo vuonna 2011. Puolueet uusivat sitoumuksensa marraskuussa 2015 Ihmisoikeusliiton, yhdenvertaisuusvaltuutetun ja etnisten suhteiden neuvottelukunnan järjestämässä tilaisuudessa. Peruskirjan myötä eduskuntapuolueet ovat sitoutuneet siihen, etteivät ne julkaise tai levitä ennakkoluuloja ja vihamielisyyttä lietsovia näkemyksiä. Lisäksi ne ovat luvanneet puuttua kaikenlaiseen rasistiseen käyttäytymiseen.

”Olemme keskustelleet moneen otteeseen kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa peruskirjan sitoumuksista. Puolueet ovat suhtautuneet kannustavasti myös ulkopuolelta tulevaan valvontaan. Siksi myös laaja viesti äänestäjiltä on tärkeää saada heidän tietoonsa. Kuntavaalit on hyvä paikka osoittaa, miten puolueet toteuttavat rasisminvastaisia sitoumuksiaan käytännössä,” sanoo Mattila.

Vetoomuksen tarkoituksena on kannustaa eduskuntapuolueita kampanjoimaan ilman rasismia.

Vetoomuksen rasismista vapaista kuntavaaleista voi käydä allekirjoittamassa osoitteessa: ihmisoikeusliitto.fi/kuntavaalivetoomus.

Vetoomus toimitetaan kaikkien eduskuntapuolueiden johtajille ehdokasasettelun päätyttyä.

Lisätietoja:

  • Pääsihteeri Kaari Mattila, p. 050 536 8195
  • Tiedottaja Reetta Helander, p. 044 706 2392

Linkkejä:

Ihmisoikeuksien puolustajia tarvitaan nyt!

Liity tukijaksi

Jaa tämä artikkeli somessa

Tue ihmisoikeustyötä

Lahjoita

Vaikuta ihmisoikeuksien puolesta ja tue työtämme. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.

Tee lahjoitus