Hyppää sisältöön

Hallitus hylkäsi sateenkaariperheet

Suomi sitoutui hlbti-oikeuksien edistämiseen – samaan aikaan hallitus hylkäsi sateenkaariperheet.

Suomi allekirjoitti 14.5. Maltalla 16 muun eurooppalaisen maan kanssa sitoumuksen edistää aktiivisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia omissa maissaan. Suomen puolesta sitoumuksen allekirjoitti oikeusministeri Anna-Maja Henriksson. Sateenkaariperheet, Ihmisoikeusliitto, Regnbågsankan, Seta ja Trasek kysyvät, mihin konkreettisiin toimiin hallitus aikoo ryhtyä sitoumuksen toteuttamiseksi. Järjestöt lähettivät tänään pääministerille avoimen kirjeen. 2.6. järjestetään mielenosoitus isyyslaista.

Järjestöt ovat pöyristyneitä siitä, että hallitus aikoo ilmeisesti jättää isyyslaista pois sateenkaariperheiden oikeuksien parantamisen, vaikka se on kiireellisin sateenkaariperheiden lasten asemaa korjaava uudistus.

Järjestöt vaativat, että isyyslakiuudistuksessa annetaan yhdessä lapsen saaville naispareille mahdollisuus vanhemmuuden vahvistamiseen suoraan ilman perheensisäistä adoptiota vastaavasti kuin yhdessä lapsen saaville avopareille. Myös transihmisten juridinen vanhemmuus on saatava yksiselitteisen ja ihmisoikeusperustaisen säätelyn piiriin.

”Ideologinen vastustus ei voi olla peruste sille, että lapsia kohdellaan keskenään eriarvoisesti. On lisäksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjausten vastaista, että eri sukupuolta olevat avoparit ovat etuoikeutetussa asemassa samaa sukupuolta oleviin avopareihin nähden”, Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä sanoo.

Sateenkaariperheet ry valmistautuu tukemaan naispareja viemään vanhemmuuden vahvistamisasian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. (Relevantti oikeustapaus: X & muut vs. Itävalta 2013)

Myös usea muu hlbti-ihmisten asemaan liittyvä hanke on joko jumissa tai jätetty sivuun tällä hallituskaudella. Tästä syystä Suomi putosi viime viikolla julkaistussa Rainbow Europe -raportissa vasta 17. sijalle hlbti-oikeuksien toteuttamisessa.

Järjestöt vaativat hallitukselta ripeitä toimia muun muassa sukupuolen juridiseen vahvistamiseen liittyvien ihmisoikeusloukkausten poistamiseksi. Asiaa varten sosiaali- ja terveysministeriössä perustetun työryhmän työ keskeytettiin tammikuussa. Järjestöjen mielestä hallituksen tulee laatia kokonaissuunnitelma toimenpiteistä hlbti-ihmisten ihmisoikeuksien toteuttamiseksi.

Sateenkaariperheet ja muut perheiden oikeudenmukaista kohtelua vaativat tahot kokoontuvat mielenosoitukseen Helsingissä oikeusministeriön edessä maanantaina 2.6. klo 17.

Ihmisoikeuksien puolustajia tarvitaan nyt!

Liity tukijaksi

Jaa tämä artikkeli somessa

Tue ihmisoikeustyötä

Lahjoita

Vaikuta ihmisoikeuksien puolesta ja tue työtämme. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.

Tee lahjoitus