Hyppää sisältöön

Vaadi loppua kunniaan liittyvälle väkivallalle: allekirjoita vetoomus!

Suomi on herännyt liian myöhään suojelemaan tyttöjä ja naisia kunniaan liittyvältä väkivallalta. Äärimmillään väkivalta johtaa kuolemaan. Suomessa on tehty jo ainakin kaksi niin sanottua kunniamurhaa. Nyt on aika tehdä väkivallasta loppu!

Vaadin, että Suomi suojelee tyttöjä ja naisia tehokkaammin kunniaan liittyvältä väkivallalta! Haluan, että jokainen tyttö ja nainen voi elää turvassa. Ei yhtäkään naista enää!

Puolustan naisia ja vaadin, että

  • Suomi täyttää kansainväliset velvoitteensa ja torjuu kunniaan liittyvää väkivaltaa sekä varmistaa väkivaltaa kokevien tehokkaan suojelun
  • viranomaiset ja muut ammattilaiset koulutetaan puuttumaan kunniaan liittyvään väkivaltaan tehokkaasti
  • kunniaan liittyvälle väkivallalle tyypillinen pakottava kontrolli eli pitkäkestoinen henkinen väkivalta säädetään rangaistavaksi.

Mistä kunniaan liittyvässä väkivallassa on kyse?

Naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ja Suomessa yleinen ihmisoikeusloukkaus. Yksi sen muoto on kunniaan liittyvä väkivalta. Sillä tarkoitetaan väkivaltaa, jolla pyritään suojaamaan tai palauttamaan perheen, suvun tai yhteisön kunnia. Väkivallan motiivi nousee siis kunnian säilyttämisestä. Siinä, kuten muussakaan väkivallassa, ei silti ole mitään kunniallista.

Kunnian ajatellaan olevan sidoksissa erityisesti tyttöjen ja naisten ”siveelliseen” käytökseen. Väkivaltaan liittyy tällöin epäily siitä, että yhteisöllisesti sopivana pidetystä käyttäytymisestä on poikettu tai aiotaan poiketa.

Kunniaan liittyvä väkivalta voi kohdistua myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin ihmisiin sekä poikiin ja miehiin. Kunniaan liittyvä väkivalta ei ole sidoksissa tiettyihin maihin, etnisiin ryhmiin tai uskontoihin.

Kunniaan liittyvän väkivallan muodot

Kunniaan liittyvän väkivallan muotoja ovat esimerkiksi tiukka liikkumisen, ystäväpiirin tai pukeutumisen rajoittaminen, taloudellinen painostus, pakkoavioliitto ja fyysinen väkivalta. Ns. kunniamurha on kunniaan liittyvän väkivallan äärimmäinen muoto. 

Yleisimmin kunniaan liittyvä väkivalta on henkistä väkivaltaa, kuten eristämistä, uhkailua sekä käyttäytymisen ja ihmissuhteiden rajoittamista. Tämä saattaa alkaa jo lapsuudessa ja jatkua läpi elämän.

Tämäntyyppistä uhrin toimintavapauden ja itsemääräämisoikeuden moninaista rajoittamista kutsutaan pakottavaksi kontrolliksi. Nykyinen lainsäädäntö ei pysty tehokkaasti puuttumaan tähän väkivallan muotoon.

Kunniaan liittyvä väkivalta jää helposti piiloon

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa lähes joka kymmenes 16–74-vuotias on havainnut tai kokenut kunniaan liittyvää väkivaltaa. Laajuuden arviointi on kuitenkin vaikeaa, sillä kunniaan liittyvä väkivalta jää muuta naisiin kohdistuvaa väkivaltaa helpommin piiloon monesta syystä.

  • Kunniaan liittyvän väkivallan uhrit eivät aina tiedä oikeuksistaan tai luota viranomaisiin.
  • Uhrit ovat usein monin tavoin haavoittuvassa asemassa ja tekijästä riippuvaisia.
  • Kunniaan liittyvä väkivalta on tyypillisesti väkivaltaa, josta ei kerrota ulkopuolisille.
  • Viranomaiset ja muut ammattilaiset eivät tunnista kunniaan liittyvää väkivaltaa riittävän hyvin tai osaa puuttua siihen tehokkaasti. Uhri ei tällöin saa tarvitsemaansa suojelua.

Avun hakeminen viranomaisilta on usein viimeinen hätähuuto, joka pitää aina ottaa vakavasti.

Kunniaan liittyvä väkivalta on vihdoin otettava vakavasti Suomessa

Kansainväliset velvoitteet edellyttävät, että Suomi tehostaa kunniaan liittyvän väkivallan torjumista ja suojelee sen uhreja. Vaatimuksia Suomelle asettavat erityisesti Istanbulin sopimus (Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjumiseksi) sekä kesällä 2024 hyväksytty naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastainen EU-direktiivi.

Suomi on kuitenkin kunniaan liittyvän väkivallan tunnistamisessa ja siihen puuttumisessa muita Pohjoismaita selvästi jäljessä. Muissa Pohjoismaissa kunniamurhista on langetettu tuomioita jo vuosia sitten. Ilmiön torjumiseen ja uhrien suojeluun sekä viranomaisten kouluttamiseen on panostettu vahvasti. Suomessa näin ei ole.

Nyt on aika ottaa kunniaan liittyvä väkivalta vakavasti Suomessa!

Vaaditaan yhdessä muutosta tyttöjen ja naisten puolesta!

Ihmisoikeusliitto on vaatinut kaikkien tyttöjen ja naisten oikeuksien toteutumista jo yli 20 vuoden ajan. Merkkejä muutoksesta on ilmassa!

Työmme seurauksena Suomi on vahvistamassa pakkoavioliittojen sekä tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista lainsäädäntöä. Työmme ansiosta noin 2 000 kunniaan liittyvää väkivaltaa kokenutta tai väkivallan riskissä olevaa henkilöä on saanut tietoa esimerkiksi väkivallan eri muodoista ja itsemääräämisoikeudesta sekä ohjeita avun hakemiseen.

Suomessa on nyt myös tuhansia viranomaisia ja muita eri alojen ammattilaisia, jotka meidän ansiostamme osaavat paremmin tunnistaa kunniaan liittyvää väkivaltaa ja puuttua siihen.

Työtä tarvitaan edelleen, jotta jokainen tyttö ja nainen voi elää Suomessa turvassa ilman väkivaltaa tai sen uhkaa. Tarvitsemme jokaista puolustamaan naisten ja tyttöjen oikeuksia!

Luovutamme nimet oikeusministeri Leena Merelle ja sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolle.

Miten toimitamme nimet vastaanottajille?

Toimitamme vetoomuksen vastaanottajille ainoastaan etu- ja sukunimesi. Emme koskaan luovuta vastaanottajille yhteystietojasi. Emme toimita nimiä sähköisesti vaan erikseen tulostettuna.