Moni yhteiskunnallinen liike lähtee nuorista. Esimerkiksi Fridays for future -liikkeen perusti 15-vuotias Greta Thunberg. Iranissa opiskelijat käynnistivät pukeutumissääntöjen vastaiset protestit 23-vuotiaan Mahsa Aminin kuoleman jälkeen.
Koska nuoria koskevista asioista päätetään jo kauan ennen kuin he voivat äänestää, nojaa nuorten äänen kuuluminen yhteiskunnassa vahvaan oikeusvaltioon.
Vahvan oikeusvaltion ansiosta nuoret voivat vaatia parempia olosuhteita ja tasa-arvoisia mahdollisuuksia elämään. Oikeusvaltiossa nuoret voivat osoittaa mieltään, kirjoittaa mielipiteitä ja osallistua kansalaistoimintaan.
Mielenosoitukset ja muut nuorten yhteiskunnalliset liikkeet ovat osoitus siitä, että nuoret haluavat vaikuttaa tulevaisuuteensa ja vaativat oikeudenmukaisuutta niin kansallisesti kuin globaalisti.
Häirintä estää tyttöjä ja nuoria naisia osallistumasta yhteiskunnalliseen keskusteluun
Oikeusvaltion vahvistamisessa tulee ottaa huomioon erityisesti tyttöjen oikeudet.
Tyttöjen ja nuorten naisten äänen kuulumiselle ja osallistumiselle poliittisiin ja yhteiskunnallisiin keskusteluihin on omat erityiset haasteensa. Esteeksi muodostuu se, jos yhteiskunnassa ei puututa tarpeeksi vahvasti sukupuolistuneeseen väkivaltaan tai esimerkiksi verkossa tapahtuvaan häirintään.
Tutkimusten mukaan verkkohäirintää kohtaavat erityisesti naiset, jotka osallistuvat yhteiskunnalliseen keskusteluun tai toimivat päättäjinä.
Niin kauan kuin Suomi on yksi EU:n vaarallisimmista maista naisille, voimmeko sanoa, että naisilla tai tytöillä on tasa-arvoinen mahdollisuus vaikuttaa yhteiskuntaan?
Oikeusvaltiossa kaikilla nuorilla, myös tytöillä, on oltava mahdollisuus tulla kuulluksi ja osallistua yhteiskuntaan ilman, että he joutuvat pelkäämään väkivaltaa, häirintää tai syrjintää.
Nuoret tarvitsevat oikeusvaltiota ja oikeusvaltio tarvitsee nuoria
Vahva oikeusvaltio suojelee nuorten oikeutta ilmaista mielipiteensä ja osallistua yhteisen tulevaisuuden rakentamiseen.
Nuoret ovat olleet eturintamassa vaatimassa toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Vahva oikeusvaltio on se järjestelmä, joka takaa heille mahdollisuuden vaikuttaa.
Vaikka haasteita on, oikeusvaltion vahvistaminen ja nuorten aktiivinen osallistuminen sen kehittämiseen on tie kohti oikeudenmukaisempaa ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa.
Adina Nivukoski
Suomen YK-nuorisodelegaatti
Kirjoitus on osa Ihmisoikeusliiton Oikeusvaltio NYT! -kirjoitussarjaa ja -hanketta, joka on saanut tukea ulkoministeriön Eurooppa-tiedotukselta ja KOT-säätiöltä.
Sinäkin voit suojella oikeusvaltiota!
Sinun avullasi me voimme entistä voimakkaammin vaikuttaa siihen, että Suomi on nyt ja tulevaisuudessa oikeusvaltio, jonka ytimessä ovat ihmisoikeudet. >> Lahjoita työllemme!