Hyppää sisältöön

Karin Creutzin puhe Peli poikki -mielenosoituksessa 24.9.2016

”Olemme kokoontuneet tänne tänään koska meillä on yhteinen toive, tunnemme yhdessä huolta ja vastuuta. Me edustamme yhdessä ihmisyyden ääntä pimeänä aikana.

Yhteiskuntamme ilmapiiri on kylmettynyt, muuttunut vihamieliseksi ja syrjiväksi. Varoittavista äänistä huolimatta rasismille ja vihalle on annettu tilaa kasvaa. Nyt näemme halveksuntaa, syrjintää, toisen alistamista kaikkein rumimmassa muodossaan – väkivaltana.

Rasismi on kasvanut lumivyöryn lailla suoraan silmiemme edessä. Rasismi on saanut kasvaa, sille on annettu hiljainen hyväksyntä, tai mikä vielä pahempaa, sitä on tarkoituksella lietsottu. Osalta meistä yritetään viedä ihmisarvo, osaa meistä yritetään sulkea yhteiskuntamme ulkopuolelle!

Mutta me vihellämme pelin poikki!

Viimeisen 15 vuoden aikana yhteiskuntamme on sairastunut tavalla, jonka oireita ei voi enää olla havaitsematta. On kaikkien meidän vastuullamme tuomita yhteiseen julkiseen tilaamme tuotu vastakkainasettelu! Vihanlietsonnassa mukana olleet kantavat toki päävastuun näistä ongelmista, joita näemme ja kohtaamme tänään. Mutta yhtä lailla vastuussa ovat kaikki, jotka ovat olleet mahdollistamassa tätä lietsontaa sulkemalla siltä silmänsä!

Nyt on meidän kaikkien vastuulla pysäyttää tämä vaarallinen syöksylasku.

Rasismille ei saa antaa tilaa, ei missään muodossa! Ihmisarvo ei ole neuvoteltavissa!

Moni pohtii miten rasistinen puhe ja väkivalta liittyvät toisiinsa. Aggressiivisen puheen täyttämässä ilmapiirissä on aina väkivallan siemen. Kun keskustelu käy kuumana, kun retoriikka rypee vihassa, kun sosiaalisessa mediassa kehotetaan toisiaan väkivaltaan, kun avoimesti lietsotaan toisiaan väkivallantekoihin, toivoen vahinkoa ja kuolemaa kanssakansalaisilleen – silloin askel kohti väkivaltaa on jo otettu.

Vielä tänä päivänä kysytään, kuinka natsismi on aikoinaan voinut saada otteen yhteiskunnasta. Voiko tänä päivänä rasismi ja fasismi kaapata vallan, voiko vihapuheesta ja väkivallasta tulla osa järjestelmää?

Nuori Suomi on kohta satavuotisen taipaleensa aikana todistanut pimeitä ajanjaksoja, aikaa jolloin kansalaiset ovat kääntyneet toisiaan vastaan silmittömällä vihalla ja väkivallalla. Ja silti on taas liuttu kallistuvaa pintaa pitkin kohti vastakkainasettelua.

Miksi emme ole oppineet?

On aika pysähtyä, ja pysäyttää tämä vahingollinen kehitys, sillä tämä tie, jota yhteiskuntamme kulkee on päättymässä umpikujaan. Meidän täytyy kulkea tietä joka johtaa toistemme kunnioittamiseen, ihmisarvoon, elämään! Meidän täytyy palauttaa ihmisarvo yhteiskuntamme keskiöön!

Det är dags att tillsammans skapa ett, samhälle definierat av respekt för varandra, för mänskovärdet, för livet! Vi får inte tappa sikte – misstänksamhet och oro får inte skugga vårt gemensamma mål.

Rakennetaan yhdessä eheä Suomi, jota määrittää kaikkien yhdenvertainen oikeus ihmisarvoiseen elämään, inhimillisyys ja toistemme kunnioittaminen. Nobel-voittaja Desmond Tutun sanoin: Ihmeellisesti, innostavasti, meillä on tämä poikkeuksellinen kyky hyvään.

Perustavanlaatuisesti, olemme hyviä, meidät on luotu rakkautta, myötätuntoa, välittämistä ja jakamista varten, rauhaa ja sovintoa varten; kauniin, totuudellisen ja hyvän vuoksi.

Yhdenvertaisen, väkivallattoman ja inhimillisen Suomen puolesta: Loppu fasismille! Loppu rasismille! Loppu väkivallalle! Peli poikki!”

Karin Creutz

Tutkija, CEREN

Ihmisoikeuksien puolustajia tarvitaan nyt!

Liity tukijaksi

Jaa tämä artikkeli somessa

Tue ihmisoikeustyötä

Lahjoita

Vaikuta ihmisoikeuksien puolesta ja tue työtämme. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.

Tee lahjoitus