Toimeentulotuki tunnetaan byrokraattisena ja passivoivana sosiaaliturvaetuutena. Siksi on tärkeää, että sitä uudistetaan. Uudistuksessa on kuitenkin ihmisoikeuksien näkökulmasta paljon pelissä.
Kuluvalla hallituskaudella on toteutettu useita sosiaaliturvaleikkauksia, joilla on ollut huomattavia vaikutuksia köyhimpiin ihmisiin. Tänä keväänä valmistelussa on toimeentulotuen kokonaisuudistus. Sen sisällöistä saatiin viitteitä tammikuussa julkaistusta virkamiestyöryhmän raportista, jossa ehdotettiin toimeentulotuen tason alentamisen mahdollistamista nykyistä useammin. Hallitusohjelmaan on kirjattu myös toimeentulotuen epääminen kokonaan tietyissä tapauksissa.
Toimeentulotuki turvaa oikeutta riittävään toimeentuloon, joka kuuluu kaikille
Toimeentulotuella toteutetaan Suomessa perustuslakiin ja kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin kirjattua oikeutta riittävään toimeentuloon. Muut sosiaaliturvaetuudet korvaavat erilaisten ”sosiaalisen riskien”, kuten sairauden, työttömyyden tai vanhuuden, aiheuttamaa tulonmenetystä.
Toimeentulotuen tarkoitus on toinen. Se toimii viimeisenä turvana ja perälautana, joka auttaa pysymään kiinni yhteiskunnassa, kun muuta tukea ei ole. Kun perustuslakia säädettiin, oikeutta välttämättömään toimeentuloon lähestyttiin aluksi osana oikeutta elämään. Sen turvaaminen nähtiin niin tärkeänä, että se säädettiin subjektiivisena jokaiselle kuuluvana oikeutena.
Toimeentulotuen hakeminen on hankalaa ja sen varassa eläminen epävarmaa
Toimeentulotuen käytäntöjä tuntemattoman on helppo ajatella, että kyseessä on jonkinlainen passivoiva raha-automaatti. On totta, että toimeentulotuelta työllistyminen on tilastojen valossa vaikeaa. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että tukea saisi liikaa tai liian helposti. Tutkimusten mukaan toimeentulotuki ei riitä kattamaan elämän perusmenoja varsinkaan lapsiperheissä. Lisäksi tuen hakeminen on hankalaa. Hakijan tilannetta seurataan tarkasti ja hänen tulee toimittaa Kelaan jatkuvasti esimerkiksi tiliotteita ja kuitteja.
Ihmisoikeusliiton Riittävä toimeentulo -vaikuttajaryhmän jäsenten mukaan suurin kannustinloukku toimeentulotuessa liittyy epävarmuuteen. Toimeentulotuella oleva ei voi käytännössä ottaa vastaan pieniä työkeikkoja, koska niiden vaikutusta seuraavien kuukausien tukeen on vaikea ennakoida. Tuki voi mennä tauolle, eikä pienellä tuella kituuttava voi riskeerata vuokranmaksukykyään tai perheen ruokabudjettia. Työkeikat on jätettävä väliin.
Oikeuksien minimitason on toteuduttava jokaisen kohdalla
Keskusteluissa päättäjien kanssa olemme törmänneet ajatukseen, että sosiaaliturvan uudistamisessa tarvitaan rohkeutta. On ikään kuin hyväksyttävä, että kun uudistetaan, jotkut ihmiset kärsivät. Ihmisoikeuksien kannalta tämä ajattelu on vaarallista. Ihmisoikeuksien ydin on turvata jokaiselle ihmiselle yhtäläisesti kuuluvien oikeuksien minimitaso. Jos hyväksytään, että osa porukasta putoaa kelkasta, ihmisoikeuksien ydinajatus murtuu.
Oikeutta toimeentuloon ei kirjattu ihmisoikeussopimuksiin tai Suomen perustuslakiin heppoisesti. Se otettiin mukaan, koska ihmisoikeuksien toteutuminen ja demokraattisen yhteiskunnan säilyminen edellyttää, että jokainen tulee toimeen. Perustuslain säätäjä – kaksi peräkkäistä eduskuntaa – oli 1990-luvulla tässä yksimielinen. Lamavuodet olivat hyvässä muistissa.
Heikko sosiaaliturva luo toivottomuutta, josta kärsivät kaikki
Olen itse asunut ison osan elämästäni maissa, joissa ei ole kunnollista sosiaaliturvaa. Kun ihmiset eivät tule toimeen, pelko ja toivottomuus siirtyvät sukupolvelta toiselle, mikä vaikuttaa koko yhteiskuntaan. Luottamus toisia ihmisiä ja viranomaisia kohtaan murenee, samoin halu (ja kyky) noudattaa yhteisiä sääntöjä ja vaikkapa maksaa veroja. Yritteliäisyys on kyllä voimissaan, mutta epätoivo kanavoi sen harmaaseen talouteen tai pahimmassa tapauksessa rikolliseen toimintaan. Yhteiskunnan perusta muuttuu aivan toisenlaiseksi kuin se, mihin Suomessa on totuttu. Tähän meillä ei ole varaa.
Anna Salmivaara
Kirjoittaja työskentelee taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien asiantuntijana Ihmisoikeusliitossa.
Riittävä toimeentulo on ihmisoikeus: Tue työtämme!
Ihmisoikeusliitto tekee työtä sen puolesta, että oikeus riittävään toimeentuloon toteutuisi Suomessa jokaiselle. Työtä riittää ja ääntä tarvitaan lisää! Tule mukaan –> Liity kuukausitukijaksi.