Aika: to 28.3.2019 klo 12.30-17.00 (rekisteröityminen alkaa klo 12)
Paikka: Kansallismuseon auditorio, Mannerheimintie 34, Helsinki

Suomen valtiolla on ihmisoikeussopimusten ja perustuslain määrittämä velvollisuus turvata ihmisille riittävä toimeentulo. Suomi on saanut kansainvälisiltä ihmisoikeuselimiltä jo usean vuoden ajan moitteita perusturvan liian alhaisesta tasosta. Miten perusturva uudistetaan taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet huomioiden?

Keskusteluja johdattelee toimittaja Sean Ricks.

klo 12.00 Rekisteröityminen

klo 12.30 Tervetuloa: tilaisuuden juontaja Kaari Mattila, pääsihteeri, Ihmisoikeusliitto

klo 12.40 Perusturva ja riittävä toimeentulo ihmisoikeutena: Maija Jäppinen, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto

klo 13.00 Perusturvan suhde talouteen: Pauli Rautiainen, julkisoikeuden apulaisprofessori, Tampereen yliopisto

klo 13.20 Köyhyys Suomessaihmisoikeudet ja todellisuus

Mitä on köyhyys ja kuka sen määrittää? Millaista on pienituloisempien ihmisten todellisuus Suomessa? Miten köyhyys ja syrjintä liittyvät yhteen? Miten köyhyyttä kokeneiden todellisuus huomioidaan päätöksissä? Mitä tulee tehdä ja kenen, jotta köyhimpien ihmisten oikeudet toteutuvat?

• Anna-Maria Isola, tutkimuspäällikkö, THL
  • Antti Teittinen, tutkimuspäällikkö, Kehitysvammaliitto
  • Jaana Saikkonen, kansalaistoimintaryhmän edustaja, EAPN-Fin
  • Reijo Pipinen, kansalaistoimintaryhmän edustaja, EAPN-Fin

Kommenttipuheenvuoron esittää Shadia Rask, projektipäällikkö, THL.

Keskustelua johdattelee Ihmisoikeusliiton vaikuttamistyön päällikkö Heli Markkula.

klo 14.00-14.30 Kahvitarjoilu

klo 14.30-15.35 Perusturvan uudistaminen – miten käy ihmisoikeuksille?

Missä perusturvan uudistamisessa tällä hetkellä mennään? Kuinka julkisen vallan tulee huomioida ihmisoikeudet lainvalmistelutyössä? Miten perusturvan uudistamishankkeessa (Toimi) näkyivät perus- ja ihmisoikeudet? Mikä on talouspoliittisen ohjauksen ja ihmisoikeuksien suhde?

• Essi Eerola, tutkimusjohtaja, VATT
  • Jussi Ahokas, pääekonomisti, SOSTE
  • Liisa Siika-aho, johtaja, sosiaali- ja terveysministeriö
  • Tuomas Ojanen, valtiosääntöoikeuden professori, Helsingin yliopisto

Keskustelua johdattelee toimittaja Sean Ricks.

klo 15.35-16.40 Riittävä toimeentulo – puolueiden ratkaisuja seuraavalla hallituskaudella

Nouseeko perusturva ihmisoikeussopimusten mukaiseksi? Kuinka taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet näkyvät etsittäessä ratkaisuja köyhyyteen? Miten turvataan ihmisoikeudet perusturvaa kehitettäessä?

• Juhana Vartiainen, kansanedustaja (kok.)
  • Maria Ohisalo, varapuheenjohtaja (vihr.)
  • Paavo Arhinmäki, kansanedustaja (vas.)
  • Terhi Peltokorpi, sivistys- ja sosiaalipolitiikan asiantuntija (kesk.)
  • Tuula Haatainen, kansanedustaja, 2. varapuhemies (sd.)

Keskustelua johdattelee toimittaja Sean Ricks.

klo 16.40 Yhteenveto ja lopetussanat: Reetta Toivanen, Ihmisoikeusliiton johtokunnan puheenjohtaja

klo 17.00 Seminaari päättyy

Seminaariin ilmoittautuneet voivat vierailla Kansallismuseon näyttelyissä ilmaiseksi klo 11-18 välisenä aikana.

Seminaari on avoin kaikille ja tilaan on esteetön pääsy. Tilaisuus on suomenkielinen ja se tulkataan viittomakielelle. Tilassa on induktiosilmukka.

HUOM TIEDOKSI: Olimme varanneet seminaariimme hyvissä ajoin sekä viittomakielen että kirjoitustulkit. Valitettavasti kirjoitustulkkauksemme peruuntui viime metreillä. Olemme olleet yhteydessä kymmeniin isoihin ja pieniin alan toimijoihin, mutta emme ole löytäneet mistään korvaavia tulkkeja. Tästä johtuen kirjoitustulkkausta ei valitettavasti pystytä toteuttamaan tilaisuudessa.

Osallistu keskusteluun Twitterissä tunnisteella #riittävätoimeentulo